Джим Рон и неговата „Тайна на успеха“

В продължение на повече от 40 години Джим Рон използваше таланта си за да помага на хора по целия свят със стратегии за живота, които да разширят представата им за възможното. Тези, които са имали привилегията да го чуят на живо, могат да свидетелстват за елегантността и здравия разум, съдържащ се в думите му. Имайки предвид това, не е случайно, че той е широко признат за един от най-влиятелните мислители на нашето време и считан от мнозина за национално богатство. Джим е автор на безброй книги, аудио и видео материали и е помогнал в изграждането на цяло поколение от треньори по личностно развитие, както и на стотици от управляващите в най-големите корпорации на Америка.

Роден във фермерско семейство в Айдахо в средата на миналия век, Джим е бил захранен с работна етика, която е била от полза за целия му живот. На 25 годишна възраст той срещнал своя учител Ърл Шоф. През следващите 6 години натрупва първоначалното си богатство, но не започва да говори преди да се премести в Бевърли Хилс, Калифорния, където негов приятел от Ротари клуб го моли да разкаже историята на своя успех. Рон озаглавява лекцията си „Момче от Айдахо пробива в Бевърли Хилс“.

Речта му пожънва такъв успех, че получава още покани да сподели историята си и, което е още по-добре, започват да му плащат за това. В началото говори пред колежански и гимназиални класове, както и на събирания на клубове. След това преминава към семинари през 1963-та години, което го вкарва в бизнеса с личностното развитие. От тогава Джон прокарва пътя в индустрията на самоусъвършенстването и личностното развитие и повлиява съдбите на милиони хора чрез живото-променящите си материали.

Джим Рон се фокусира върху фундаментални причини за човешкото поведение, които най-силно влияят на личностните и бизнес постижения. Тези, които желаят да обучават и вдъхновяват други, се сравняват с неговия стандарт. Той притежаваше уникалната способност проникновено да вниква в обикновени принципи и случки и комбинацията от истина, която споделя и стила, по който го прави, завладява въображението на тези, които слушат или четат думите му.

Джим е известен като един от най-великите „ковачи на думи“ на нашето време. Ето малка извадка от „Богатството от мисли“ на Джим, която отразява неговата философия по отношение на живота и бизнеса:

Умения: Не искай да е по-лесно, искай да си по-добър. Не искай по-малко проблеми, искай повече умения. Не искай по-малко предизвикателства, искай повече мъдрост.

Растеж: Не се присъединявай там където е лесно. Няма да израстнеш. Отиди там където очакванията и изискванията към постиженията ти са високи.

Промяна: Обикновено се променяме поради две причини – вдъхновение и отчаяние.

Активност: Малкото, които правят нещо са обект на завист от многото, които гледат.
Успех: Успехът е това, което привличаш чрез личността, която си станал.


Ето една негова реч, която може да остави следа във вас….

ТАЙНАТА НА УСПЕХА

от Джим Рон

Искате ли да постигнете вашите най-съкровени цели? По мое мнение, всичко се свежда до две прости думи: „Лесно” и „Пренебрежение”.

Хората често ме питат как съм станал толкова успешен само на 31 години, докато много от познатите ми така и не са успели.

Отговорът е прост. За период от 6 години, между 25-та и 31-та ми година, нещата, които за мен бяха лесни за правене, за тях беше по-лесно да не ги правят.

Аз реших, че е лесно да си поставя цели, които могат да променят живота ми. Те решиха, че е по-лесно да не го правят.

Аз реших, че е лесно да чета книгите, които могат да окажат влияние на мисленето ми и да ми дадат нови идеи. Те решиха, че е по-лесно да не го правят.

Аз реших, че е лесно да посещавам курсове и семинари и да съм в средата на други преуспяващи хора. Те казаха, че това сигурно не е от значение…

Казано накратко, всичко, което за мен беше лесно да направя, те решиха, че е по-лесно да не го правят.

Шест години по-късно аз съм милионер, а те все още обвиняват икономиката, правителството, политиката на компанията… и все още пренебрегват основните, лесните неща.

Фактически, главната причина повечето хора да не живеят толкова добре, колкото могат и трябва да живеят, може да се обобщи с една-единствена дума: пренебрежение.

Не в липсата на пари – банките са пълни с пари.

Не в липсата на възможности – Америка и по-голямата част от Свободния свят продължават непрестанно да предлагат най-безпрецедентното и най-изобилното количество от възможности, през последните 6000 години човешка история.

Не е в липсата на книги – библиотеките са пълни с книги и на всичкото отгоре са и безплатни!

Не е и в училищата – класните стаи са пълни с добри учители.

Имаме предостатъчно проповедници, лидери, съветници и консултанти.

Всичко, от което се нуждаем за да бъдем богати, могъщи и можещи, се намира само на една ръка разстояние.

Основната причина за това, че малцина се възползват от всичко това е простото пренебрежение.

Пренебрежението е като заразна болест. Ако не се лекува навреме, то ще се разпространи из цялата ни система от навици и привички и в крайна сметка ще доведе до пълен срив един човешки живот, който е имал потенциала да бъде изпълнен с радост и просперитет.

Да не правим нещата, които знаем, че би трябвало да правим ни кара да се чувстваме виновни, а вината води до ерозия на нашата самоувереност. С намаляването на самоувереността ни, намалява и активността ни. А с намаляването на активността ни, постиженията ни неминуемо се влошават. Това пък води до отслабване на начина ни на мислене и отношението ни към света.

А когато отношението ни се промени от положително към отрицателно, самоувереността ни се смалява още повече… и кръгът става омагьосан.

Така че, моят съвет е когато сте изправени пред избора „лесно е да го направя” и „лесно е да не го направя” – не пренебрегвайте простите, основни „леснотии”!

Защото те имат потенциала да променят живота ви.

Станете част от само 1% от хората, които взимат решението да постигнат всичките си цели!

За вашия успех!

Джим Рон


Източник на биографията: www.jimrohn.com , Превод: Емил Емилов

Източник на речта: www.blogatstvo.com

, , , , ,

Коментар:

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван. Полето е задължително за ограничаване на спама.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>